אחד התחומים העיקריים הנדונים בבית משפט אזרחי הינו ענף דיני נזיקין. תביעות נזיקין מוגדרות בחוק כדרישה לפיצויים בגין אחריות לנזק אשר נגרם לתובע (המכונה הניזוק) או לרכושו, על ידי הנתבע (המכונה המזיק). דיני נזיקין כוללים תחומי משפט רבים, וביניהם רשלנות רפואית, רשלנות תאונות, תאונות עבודה, תאונות דרכים, נזקי רכוש, לשון הרע, ומטרדים כדוגמת מטרד זיהום או רעש.

הגשת תביעות נזיקין

תביעת נזיקין מיועדת לענות על מספר מטרות המשתנות בהתאם סוג הנזק שנגרם. המטרות העיקריות של דיני נזקין הן:

  • עשיית סדר וצדק.
  • מתן פיצויים לניזוק – הפיצויים הם בדרך כלל כספיים.
  • השבת המצב לקדמותו.
  • הרתעת האשמים.

תביעות נזיקין

במהלך התביעה, ראשית יבדוק בית הדין את אחריות הנתבע לנזק שנגרם, והאם נגרם כתוצאה ממעשה עוולה. יש לדעת כי בית הדין מבחין בין שני סוגי עוולות עיקריות: עוולת רשלנות ועוולת הפרת חובה, ולצידן קיימות גם עוולות ספציפיות המוגדרות כעוולה נזיקית, כדוגמת תקיפה, הסגת גבול, הטעיה ותקיפת כלב. במידה והוכחה אחריות הנתבע למעשה עוולה, ידון בית המשפט במידת הפיצויים הראויים לניזוק. חישוב הפיצויים משתנה בהתאם להגדרת סוג הנזק שנגרם ולתנאים הספציפיים של כל מקרה, כשבמרבית המקרים מיועדים הפיצויים להשבת המצב לקדמותו, ולעיתים כוללים גם דמי ענישה לנתבעים.

הפרמטרים המרכזיים הקובעים את גובה הפיצויים הינם: אובדן השתכרות ואובדן יכולת ההשתכרות, חומרת הנזקים הפיזיים והנפשיים שנגרמו לתובע או לרכושו, טיפולים רפואיים, כאב וסבל, עוגמת נפש, הוצאות נלוות ומימון עלויות המשפט.

בחירת עורך דין נזיקין

בתביעות נזיקין ישנה חשיבות מכרעת לבחירת עורך הדין המייצג, הן מבחינת הצלחת התביעה והן לגובה הפיצויים שיקבל הניזוק. דיני נזיקין הינם תחום משפטי מורכב ומסועף, הדורש התמצאות וידע נרחב בתחומים רבים ושונים, החל מהיכרות עם דיני ופוליסות ביטוח ועד להבנה אלמנטארית באנטומיה וברפואה. לכן חשוב לבחור בעורך דין המתמחה בתביעות נזיקין ושהינו בעל ניסיון מוכח בתחום הספציפי של תביעתכם. לדוגמא, עורך דין נזיקין המתמחה בתאונות דרכים לא יוכל בהכרח לסייע לכם במקרה של רשלנות רפואית. לכל עורך דין נזיקין ישנן מספר התמחויות אשר בהן הוא התמקצע, וחשוב לברר זאת מראש. בדרך כלל, יש לחשוד ברמת הבקיאות הספציפית של עורך דין המתפרש על פני הרבה תחומי התמחות.

דוגמאות לתביעות נזיקין

תביעות נזיקין הינן שם כולל למגוון רחב של סוגי תביעות, אשר המשותף להן הוא מעשה עוולה או תאונה המחויבים בפיצויים. לדוגמא:

  • תביעת נזיקין בגין תאונת דרכים – אדם שעבד כצורף תכשיטים נפגע בידיו עקב תאונת דרכים והוכרה לו נכות של שבעה אחוזים. הניזוק טען שמידת אחוזי הנכות אינם משקפים את רמת הנזק שנגרם לו, מכיוון שאין ביכולתו לעסוק עוד במשלח ידו. בית המשפט קיבל את טיעוני התביעה וקבע לניזוק אחוזי נכות תפקודיים גבוהים יותר ופיצויים בסך מאה וחמישים אלף שקלים.
  • תביעת נזיקין בגין פגיעה ברכוש – זוג ששהה במלון במרכז הארץ תבע את בעלי המלון בעקבות פריצה לחדר בעת שישנו וגניבת כספם. הנתבעים טענו שבית המלון אינו אחראי לחפצי ערך ושעל מנת להבטיחם היה על התובעים לשכנם בכספת המלון. בית המשפט קבע שטענה זו איננה תקפה לכסף מזומן וכי בית המלון התרשל באספקת אמצעי מיגון ושמירה נאותים.

סיכום

במרבית המקרים של תביעת נזיקין חשוב להשיג ייצוג משפטי הולם בסמיכות לאירוע המזיק, וזאת על מנת שהניזוק יכיר את זכויותיו ויפעל על פיהן, ובכדי שיקבל טיפול רפואי הולם לפגיעתו. בנוסף לכך, עורך הדין יבחר באסטרטגיה המתאימה לטיפול במקרה שלכם, אשר תוביל לזכייה במלוא הפיצויים המגיעים לכם כחוק.

[ois skin="skin2"]

כתיבת תגובה